Julkaistu Jätä kommentti

5 vastuullista tapaa hankkia joululahjoja

"5 vastuullista tapaa hankkia joululahjoja."

Lahjojen antaminen on ihanaa ja monelle lahjat kuuluvat ehdottomasti joulutunnelmaan. Joulupöhinöiden ja lahjakavalkaadin keskellä vastuullisuus kuitenkin saattaa jäädä vaivihkaa taka-alalle, vaikka muuten pyrkiskin tekemään vastuullisia ja kestäviä valintoja.

Mutta millainen sitten on vastuullinen joululahja ja onko sellaista olemassakaan? Jotkut ovat päättäneet luopua joululahjoista kokonaan. Ainoastaan tavan vuoksi jouluna ei ole pakko antaa yhtäkään lahjaa. Turhanpäiväisten tavaroiden tulva on turhauttavaa ja ympäristön kannalta kestämätöntä.

Jos lahjojen antamisesta ei kuitenkaan halua luopua kokonaan, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään lahjansaajaa ja mistä tämä todella nauttii ja ilahtuu. Vastuullinen ja kestävä joululahja on sellainen, joka päätyy oikeasti käyttöön ja josta on iloa pitkään. Turha krääsä on aina turha krääsä, vaikka sen paketoisi kuinka kauniiseen lahjapakettiin.

Tässä viisi vinkkiä vastuullisen joululahjan hankkimiseen:

1. Anna aineeton joululahja

Lahjakääreen sisältä ei tarvitse aina paljastua tavaraa. Aineettomaan joululahjaan voi käyttää paljon mielikuvitusta – se voi olla lähes mitä vain. Lahja voi olla esimerkiksi jokin arjen pieni luksuspalvelu kuten hemmotteluhoito tai kodin siivouspalvelu.

Elämykset ovat ainettomia joululahjoja, joista jää muisto pitkäksi aika. Myös lapsia ilahduttaa kaiken tavarapaljouden keskellä liput teatteri – tai musiikkiesitykseen. Lahjansaajan nimeen voi myös lahjoittaa johonkin hyväntekeväisyysjärjestöön. Tämä voi olla hyvä tapa etenkin silloin, jos ei tiedä tarkalleen, mistä lahjansaaja ilahtuisi tai jos hänellä tuntuu olevan jo kaikki tarpeellinen.

Lahjan ei tarvitse aina olla mitään kovin erikoista, sillä yhdessä vietetty aika on aina arvokasta. Yhteinen kävelyretki tai itse valmistettu illallinen voi olla mieleenpainuva lahja.

2. Hanki lahja käytettynä

Kestävä tapa hankkia lahja on etsiä se käytettynä. Nykyään perinteisten kirpputorien lisäksi on tarjolla runsaasti nettikirpputoreja ja kierrätysryhmiä, joista löytyy lähes mitä vain ja usein oikein hyvässä kunnossa. 

Etenkin lasten joululahjatoiveita kannattaa metsästää käytettynä. Varsinkin, jos se kaikkein hartain toive on joku kaukomaissa valmistettu muovihärpäke. Koska ihmisten kaapit tuntuvat pursuavan näitä leluja, kierrätettynä löytyy usein jopa täysin avaamattomia paketteja. Ja toisaalta esimerkiksi jo avatun legopaketin voi paketoida uudestaan kauniiseen purkkiin tai rasiaan.

Vaikka käytetyn lahjan antaminen saattaa tuntua aluksi oudolta ajatukselta, kierrätetystä lahjasta on tulossa koko ajan yhä salonkikelpoisempi. Juuri oikean asian löytäminen saattaa vaatia hieman enemmän vaivannäköä kuin suoraan uutena hankittuna, mutta usein asia kuitenkin hoituu suhteellisen vaivattomasti. Tällä tavalla säästää samalla luonnonvaroja ja rahaa.

3. Suosi lähellä tuotettua

Jos haluat antaa uutta jouluksi, suosi lähellä tuotettua ja pieniä yrityksiä, joiden valmistusketjua on helppo seurata. Vastuullisuuden kannalta on todella merkittävä ero, ostaako joululahjat isoilta kansainvälisiltä ketjuilta vai pieniltä kotimaisilta yrittäjiltä.

Kun ostat Suomessa valmistetun tuotteen, voit olla melko varma, että tuotteen valmistusolosuhteen kestävät päivänvaloa sekä ympäristön että työntekijöiden näkökulmasta. Mitä kauemmaksi tuotteen valmistus on siirtynyt, sitä vaikeampaa on enää ihan oikeasti selvittää tuotteen valmistusolosuhteita.

Suomessa pientuotantona valmistetut tuotteet ovat pääasiassa myös erittäin laadukkaita ja kestävät hyvin aikaa. Tuotantomäärät ovat usein suhteellisen pieniä eikä ylituotantoa synny samassa määrin kuin isojen merkkien tuotannossa. Esimerkiksi MUUTE pyrkii valmistamaan kaikki tuotteet niin, ettei ylituotantoa pääse syntymään. Voit lukea lisää MUUTEn laukkujen valmistusprosessista täällä.

Juuri nyt teet pienille kotimaisille yrityksille ison palveluksen ostamalla heidän tuotteitaan. Kriisi toisensa perään on nimittäin saanut aikaan sen, että valitettavan monen upean ja vastuullisen pienyrittäjän toiminta on vaakalaudalla.

"samettiONERVA laukku on valmistettu laadukkaasta verhoilusametista."
MUUTEn samettiONERVA laukut valmistetaan käsityönä Suomenlinnassa ja niissä hyödynnetään Askon sohvatehtaan korkealaatuista ylijäämäsamettia.

4. Ilahduta lahjakortilla

Antamalla lahjakortin varmistat, että lahjansaaja saa varmasti itseään miellyttävän lahjan, joka myös päätyy käyttöön. Näin ei tule hutiostoja, joita sitten myöhemmin palautetaan ja vaihdetaan tai unohdetaan kaapin uumeniin, koska niitä ei raaskita antaa poiskaan. Tietenkin myös lahjakorttia valitessa kannattaa suosia etusijassa vastuullisia kotimaisia yrityksiä. MUUTEn lahjakortilla lahjansaaja voi valita MUUTEn mallistosta itselleen mieluisen laukun tai repun, joka sitten valmistetaan käsityönä juuri hänelle.

5. Korjauta vanhaa

Kun käytetyn lahjan antamisesta alkaa pikkuhiljaa tulla laajempi ilmiö, seuraava askel yhä kestävämpään suuntaan voisi olla korjauspalvelun antaminen lahjana. Ystävän tai puolison kengät voi viedä suutarille huollettavaksi, vaatteet voivat taitavan ompelijan käsissä muuttua jälleen istuviksi ja vanha nojatuoli voi verhoilijan toimeesta saada täysin uudenlaisen ja ajankohtaisen ilmeen.

Koska korjauspalvelujen käyttö on nykypäivänä melko harvinaista tai ainakin satunnaista, korjauspalvelun antaminen lahjaksi voi olla todella ilahduttava ja yllättävä lahja. Ja tietenkin muitakin lahjoja valitessa kannattaa suosia sellasia tuotteita, joita on mahdollista myös korjata ja entisöidä, kun ne ajan mittaan kuluvat käytössä.

"Korjauspalvelu on vastuullinen joululahja, joka ilahduttaa ja yllattaa."
MUUTEn laukut ja reput tehdään kestämään aikaa ja nille on tarjolla korjauspalvelu.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *