Oman tien kulkijan blogi
Kiertotalous on resurssiviisautta
Kiertotalous on nouseva termi ja yksi aikamme suuria megatrendejä, mutta onko se vain uusi sana kierrätykselle, vai sisältyykö siihen todella jotain uutta? Vaikka kiertotaloudesta puhuttaessa uudet innovaatiot saavat paljon uutisarvoa, on kiertotalouden parhaat reseptit tunnettu jo ikiajat. Olennaisinta on edelleen viisaus, joka on syntynyt ennen yltäkylläisyyden aikaa: vaivalla valmistettua vaalitaan, eikä hyvää heitetä hukkaan. Uuden…
5 vastuullista tapaa hankkia joululahjoja
Lahjojen antaminen on ihanaa ja monelle lahjat kuuluvat ehdottomasti joulutunnelmaan. Joulupöhinöiden ja lahjakavalkaadin keskellä vastuullisuus kuitenkin saattaa jäädä vaivihkaa taka-alalle, vaikka muuten pyrkiskin tekemään vastuullisia ja kestäviä valintoja. Mutta millainen sitten on vastuullinen joululahja ja onko sellaista olemassakaan? Jotkut ovat päättäneet luopua joululahjoista kokonaan. Ainoastaan tavan vuoksi jouluna ei ole pakko antaa yhtäkään lahjaa. Turhanpäiväisten…
Valmistettu kotimaisesta ylijäämästä – eli mistä on MUUTEn laukut tehty?
Kun perustin MUUTEn 9 vuotta sitten, yksi asia oli selvä: Jos kerran aion tuottaa maailmaan uusia tavaroita, teen sen jo olemassa olevista materiaaleista. Hukkamateriaalin hyödyntäminen on ollut siis MUUTEn lähtökohtana alusta alkaen. Maailman luonnonvarat eivät riitä loputtomiin Maailma on jo täynnä materiaa ja silti uutta tuotetaan jatkuvasti lisää – samaan aikaan kun vanhaa ja käyttökelpoista…
Maailma tarvitsee muodin hidastajia
Keskivertosuomalainen ostaa vuoden aikana 7,4 kiloa vaatteita ja 2 kiloa kodin tekstiilejä. Siihen määrään mahtuu esimerkiksi uusi T-paita vuoden jokaiselle viikolle ja lisäksi vaikkapa uusi lakanasetti. Vaatteiden ja asusteiden ostointoa ruokkii muodin markkinointi, joka synnyttää keinotekoisesti ja jatkuvasti uusia tarpeita. Pikamuodin tärkein tehtävä on olla haluttavaa, eikä muodin halpa hinta juuri pakota harkitsemaan valintoja. Pikamuoti…
Arvokas ylijäämä
Kun kangas on valmis, siihen on sitoutunut paljon luonnonvaroja ja paljon työtä. Vaikka huomiomme kiinnittyykin usein tekstiilituotteissa valmistuksen viimeisiin vaiheisiin, kaikkein suurimmat vaikutukset niin ihmisille, ympäristölle, kuin ilmastollekin ovat useimmiten syntyneet jo tuotannon alkupäässä. Kuidun pitkä matka kankaaksi Tekstiilikuidun matka valmiiksi kankaaksi on pitkä. Kun puuvillapelloilta kerätään satoa, lampaat keritään tai petrokemian tehtaat tuottavat polyesterikuitua,…
Laadukas reppu on kuin luotettava ystävä – 7 syytä, miksi valmistan laukkuja
Laadukkaasta repusta on iloa päivittäin. Sen pitää kyllä paikkaansa, mutta miksi oikeastaan valmistan reppuja ja laukkuja? Siinäpä kysymys, jota kyselen itseltänikin aika ajoin. Tällä hetkellä maailman meno näyttäytyy kaikin puolin niin hurjalta ja arvaamattomalta, että olen hetkittäin päätynyt kyseenalaistamaan työni merkitystä ja mielekkyyttä. Maailmassa tuntuu juuri nyt olevan tarvetta kaikelle muulle kuin laukuille. Vai onko…
Kantoliinasta laukku – säilytä kantoajan muisto
Kantoliinasta laukku -palvelu. Idea tuli alunperin yhdeltä asiakkaalta, jonka lapsi oli kasvanut ulos kantoliinasta. Liinasta, joka oli edelleen rakas ja täynnä muistoja. Se oli lukemattomia kertoja tuonut lohtua, turvaa ja helpotusta sekä lapselle että kantajalle. Äiti ei halunnut luopua liinasta, johon kiteytyi niin monta tärkeää muistoa. Mutta ei hän sitä halunnut jättää kaappiinkaan virumaan. Syntyi…
Viime hetken joululahja DIY – hauskat käärmeet ylijäämäkankaista
Löytyykö kaapistasi jämäkangaspala tai t-paita, joka ei enää päädy käyttöön? Siitä syntyy helposti veikeä käärme ja nopea viime hetken joululahja. Koska meillä riitti täytevanua vain käärmeiden päihin, käytin käärmeentäytteenä kuivattuja mustapapuja. Myös kuivatut herneet, riisi tms. käyvät mainiosti. Tällöin käärmettä ei voi pestä, mutta se toimii kauratyynyn tavoin myös hartianlämmittimenä. Näitä tarvitset: Pala kangasta (20…
Korjaajatonttu tuo vastapainoa joulun kulutushysterialle.
Tavaroiden korjaaminen on ihanan hidas rutiini erityisesti joulun alla. Kun kaikkialla jyllää kulutusvimma, tuntuu hyvältä pysähtyä niiden esineiden äärelle, joita meillä kotona jo on. Sen sijaan,että rikkinäinen esine heitetään pois ja sen tilalle ostetaan uusi, sille voikin antaa uuden elämän.
Aloittamisen vaikeus – miten se voitetaan?
Voihan aloittamisen vaikeus! Miksi usein juuri ne pitkällä tähtäimellä oikeasti tärkeät tehtävät ovat niitä, joita siirrämme aina vain eteenpäin?