Julkaistu 1 kommentti

Korjaajatonttu tuo vastapainoa joulun kulutushysterialle.

"Korjaatonttu auttaa taltuttamaan kulutushysterian."

On vasta sateinen marraskuu, mutta joulu on jo ovella. Moni meistä taitaa haaveilla hitaasta ja tunnelmallisesta joulun odotuksesta, mutta todellisuudessa joulunalusaika on usein aikamoista kulutushysteriaa, kiirettä ja stressiä. Joka puolelta tulvivat mainokset kehottavat meitä hankkimaan lisää tavaraa ja lupaavat niiden tuovan sitä iloa ja joulumieltä, jota etsimme.

Lasten myötä joulun materiaalinen puoli on alkanut häiritsemään ja ahdistamaan itseäni vielä enemmän. Muka harmittoman pikkukrääsän ja sokerin virta tuntuu olevan loputon, jos sille tielle lähtee. Olen jotenkuten yrittänyt estää tämän vyöryn pääsyä kotiimme. Ja vaikka en aina siinä onnistukaan, minulla on tukenani eräs apulainen. Nimittäin, kun esikoisemme oli parivuotias, lähetin kutsun Korjaajatontulle. 

Korjaajatonttu

Joka vuosi 1. joulukuuta vastaavana yönä meille muuttaa asumaan Korjaajatonttu. Tonttu on vieraillut meillä nyt jo pian kuutena vuonna ja majailee jossain talomme koloissa jouluaattoon asti. Emme ole koskaan onnistuneet häntä näkemään, mutta joka yö tonttu on korjannut yhden vuoden aikana rikki menneen tavaran. Ihmeellistä! Ja niin tervetullutta vastapainoa joulukiireen ja kulutusjuhlan keskellä.

Lapset odottavat korjaajatonttua joka vuosi ja saatamme muistella häntä myös muina vuodenaikoina: ”Äh, tästä mekostahan on sauma auennut. No mutta me voidaan korjata se, tai viimeistään Korjaajatonttu varmasti ompelee mekon ehjäksi.”

Syksyn edetessä alamme kerämään rikkinäisiä tavaroita yhteen paikkaan, jotta korjaajatonttu löytäisi ne sitten helposti. Ja voi sitä riemua, kun aamulla tontun nurkasta löytyy pehmokani, jonka kesällä ironnut häntä ja repsottava korva on taas paikoillaan! Yhtäkkiä vanha ja jo vähän unohtunutkin lelu onkin taas kaikkein paras leikkikaveri.

Sanoisin kuitenkin, ettei Korjaajatontuu ole lainkaan vain lapsiperheiden ystävä. Yhtä hyvin tonttu korjaa nimittäin aikuisten rikkinäisiä lapasia, irronneita kirjojen kanseja, keittiön vaa´an tai hajonneen kulhon. Se on myös mestari vaihtamaan pattereita erilaisiin vekottimiin, etenkin jos niihin pitäisi hankkia erikoispattereita tai ne ovat niin hankalassa paikassa ruuvien takana, ettei niitä itse jaksa kuitenkaan vaihtaa.

"Tavaroiden korjaaminen on rauhoittavaa puuhaa joulukiireiden keskellä."

Rauhoittava rituaali ja japanilainen taidemuoto

En tiedä kuinka kauan meillä vielä uskotaan tonttuihin, mutta haluan vaalia tätä perinnettä sen jälkeenkin, kun joulun taika paljastuu. Toivon, että yhteisistä korjaustalkoista tulee osa meidän perheen jouluperinnettä.

Tavaroiden korjaaminen on ihanan hidas rutiini erityisesti joulun alla. Kun kaikkialla jyllää kulutusvimma, tuntuu hyvältä pysähtyä niiden esineiden äärelle, joita meillä kotona jo on. Sen sijaan,että rikkinäinen esine heitetään pois ja sen tilalle ostetaan uusi, sille voikin antaa uuden elämän. 

Samalla on hyvä tilaisuus käydä läpi kotia muutenkin ja karsia ne tavarat, joille meillä ei ole enää käyttöä. Omistamiensa tavaroiden läpikäyminen myös aika tehokkaasti lieventää halua hankkia paljon uutta.

Korjaaminen itsessään on ihanan rauhoittavaa ja mielihyvää tuottavaa puuhaa joulukiireiden vastapainoksi. Iltaisin, kun lapset nukkuvat otan korista esille yhden korjattavan esineen. Välillä pidämme illan pimetessä puolisoni kanssa myös kunnon korjaustalkoot, joissa liimataan, ommellaan, parsitaan ja ruuvaataan. 

Olen muuten saanut yhä enenevässä määrin kyselyitä, korjaisinko piktään käytössä olleita MUUTE-laukkuja. Uskallan väittää, että kyseessä ei ole siitä, että laukkujen laatu olisi heikentynyt eivätkä ne kestä käytössä. Päinvastoin, yhä useampi on asiakas on todennut että laadukas ja hyväksi todettu tuote kannattaa korjata.

Ja korjaanhan minä – oikein mielelläni. Jotta laukkujen ja reppujen huollosta tulisi mahdollisimman helppoa niin asiakkaan kuin minun näkökulmasta, avasin verkkokaupan yhteyteen MUUTEn oman korjauspalvelun.

"Korjattu esine voi olla arvokkaampi ja kauniimpi kuin uusi ja virheetön."

Japanissa on muuten olemassa oma taiteenlaji nimeltä kintsugi, joka tarkoittaa perinteisesti rikkoutuneen keramiikkaesineen paikkaamista kullalla. Rikkoutunut astia halutaan korjata mahdollisimman kauniisti ja arvokkaasti. Tällä tavalla voidaan näyttää, että esine voikin korjattuna olla mielenkiintoisempi ja kauniimpi kuin uutena ja virheettömänä. Näkyvä korjaus tuo esille esineen historian ja tekee siitä ainutlaatuisen.

1 ajatus kohteelle “Korjaajatonttu tuo vastapainoa joulun kulutushysterialle.

  1. Ihana idea toi Korjaajatonttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *